تفاوت چای ایرانی و خارجی

چای ایرانی و خارجی چه تفاوتهایی باهم دارند؟[فیلم+تصویر+متن]

چای ایرانی و خارجی چه تفاوتهایی باهم دارند؟

تفاوت چای ایرانی و خارجی

 

در طول ۷ سال فعالیت در زمینه چای سوالاتی از این دست را زیاد از مشتریان عزیز شنیده ایم:  تفاوت چای ایرانی و خارجی چیست؟ مزایا و معایب هر کدام از آنها چیست؟ چای ایرانی بهتر است یا چای خارجی؟ و ….

در این مطلب آموزشی تلاش میکینم تا تفاوتهای چای ایرانی و خارجی را بررسی کنیم و با رعایت انصاف و دور از تعصب ویژگیها و مزایا و معایب چای ایرانی و خارجی را با هم مقایسه کنیم.

هدف اصلی ازتهیه این مطلب افزایش آگاهی شما عزیزان در مورد چای ایرانی و خارجی است تا با دانستن تفاوت بین انواع چای ایرانی و خارجی بتوانید با دیدی باز و آگاهی بیشتر چای دلخواه خود را دقیقتر انتخاب کنید و آن را از هر کجا که صلاح میدانید خریداری کنید.

با این مقدمه که لازم دانستیم آن را به اطلاع شما عزیزان برسانیم در ادامه به تفاوتها و مقایسه چای ایرانی و خارجی میپردازیم.

در ابتدا به معرفی چای ایرانی و خارجی خواهیم پرداخت و در ادامه تفاوتهای میان چای ایرانی و خارجی را جمع بندی میکنیم و در نهایت برخی باورهای رایج در مورد تفاوتهای چای ایرانی و خارجی را بررسی میکنیم.

منظور از چای ایرانی چیست؟

وقتی از چای ایرانی صحبت میکنیم منظورمان نوعی از چای است که تمام مراحل تولید و عرضه آن در داخل کشور ایران انجام میشود.

مراحل تولید چای شامل تمام فعالیتهایی است که از زمان کاشت گیاه چای تا بسته بندی آن صورت میگیرد و بعد از آن روانه بازار و آماده خرید و فروش میشود.

چای ایرانی در کدام شهرهای ایران تولید میشود؟

شهرهایی مطرح در تولید چای ایرانی عبارتند از: لاهیجان،منطقه فومنات.

البته شهرهای دیگری در شمال ایران هستند که در آنها چای تولید میشود ولی میزان تولید آنها به نسبت مناطقی که نام برده شد کمتر است.

مزرعه چای در لاهیجان

تصویر یک مزرعه در شهر لاهیجان(منبع وبسایت رستاک هوم)

یک مزرعه چای در فومن

 تصویر یک مزرعه چای در فومن(منبع تصویر وبسایت دیارمیرزا)

 

انواع چای ایرانی:

چای ایرانی را میتوانید در انواع مختلفی در بازار پیدا کنید که بیشتر این مدلها  را در ادامه خواهید دید:

اولین دسته بندی انواع چای ایرانی بر اساس رنگ چای و به ترتیب زیر است:

  • چای سیاه
  • چای سبز

یک دسته بندی دیگر چای بر اساس سایز برگهای خشک چای است:

  • چای سرگل
  • چای قلم
  • چای ساچمه ای
  • چای شکسته
  • چای باروتی

نمایی از چای قلم لاهیجان

یک نوع چای قلم لاهیجان در فروشگاه کافه دلیوری

نمایی از چای شکسته لاهیجان

یک نوع چای شکسته لاهیجان در فروشگاه کافه دلیوری

یک نوع چای باروتی ایرانی

یک نوع چای باروتی لاهیجان در فروشگاه کافه دلیوری

 

 

مدلهایی که بالاتر به آنها اشاره کردیم تنها از لحاظ سایز و رنگ برگهای چای خشک با هم تفاوت دارند البته این تفاوتها باعث ایجاد تفاوتهایی در رنگ،طعم،عطر،مدت زمان دم کشیدن و خواص چای هم  میشود.

لازم به ذکر است که تفاوت کیفیت این مدلهای چای به آن بخشی از برگ چای که محصول نهایی از آن تولید میشود و همچنین مراحل تولید آن هم بستگی دارد.

 

 

تفاوت چای سبز و چای سیاه ایرانی:

این دو نوع چای در زمینه های زیر با هم متفاوت هستند:

  • رنگ چای خشک پیش از دم شدن
  • رنگ چای پس از دم شدن
  • عطر چای پس از دم شدن
  • مدت زمان دم کشیدن
  • خواص

به دلیل اینکه موضوع این مطلب تفاوتهای چای ایرانی و خارجی است وارد جزئیات تفاوتهای چای سبز و سیاه ایرانی نشدیم و احتمالا در آینده مطلبی با این عنوان منتشر خواهیم کرد.

اگر به دانستن تفاوتهای چای سبز و سیاه بطور کلی علاقه مند هستید پیشنهاد میکنیم مطلب تفاوتهای چای سبز و سیاه را مطالعه بفرمایید.

انواع چای سیاه ایرانی بر اساس سایز برگها(سرگل،قلم،شکسته،ساچمه ای،باروتی) که قبلا به آن اشاره کردیم هم مانند چای سبز و سیاه در زمینه های رنگ،طعم،عطر و مدت زمان دم کشیدن چای با هم تفاوت دارند.

 

چای ایرانی در چه فصلهایی از سال تولید میشود؟

برداشت چای در ایران در ۳ فصل انجام میگیرد:

  • بهار
  • تابستان
  • پاییز

به نقل از وبسایت طعم ناب برداشت چای در فصل بهار که به عقیده کارشناسان و مصرف کنندگان بهترین و مرغوبترین نوع چای ایرانی است در ماههای اردیبهشت و خرداد ماه انجام میشود.

برداشت دوم یا چین تابستانه در ماههای تیر و مرداد انجام میشود و در نهایت چین سوم یا پاییزه در شهریور و مهرماه صورت میگیرد.

تا اینجا برای درک بهتر تفاوتهای چای ایرانی و خارجی به معرفی مختصر چای ایرانی پرداختیم. در ادامه انواع چای خارجی موجود در بازار ایران را به اختصار معرفی خواهیم کرد.

 

منظور از چای خارجی چیست؟

چای خارجی به نوعی از چای گفته میشود که تمام مراحل تولید آن از کاشت گیاه چای تا تبدیل آن به چای خشک قابل مصرف که همه ما میشناسیم در خارج از کشور ایران انجام میگیرد.

این چای ممکن است در خارج از کشور بسته بندی و به بازار ایران وارد شود یا بصورت فله به ایران وارد شود و در ایران توسط شرکت واردکننده بسته بندی  به بازار عرضه شود.

بیشتر چای خارجی در بازار در کدام کشورها تولید میشود؟

بیشتر چای خارجی که در ایران وجود دارد توسط کشورهای زیر تولید میشوند:

  • هندوستان
  • سریلانکا
  • کنیا
  • چین

که در میان این کشورها سهم هندوستان و سریلانکا بیشتر است.

چای تولید شده در کشور هندوستان را  با نام چای آسام، کلکته، دارجلینگ یا نیلگری میشناسیم که البته دو نوع اول شناخته شده تر هستند.

چای شکسته کلکته مارک شهرام

 

یک نمونه بسته بندی ۱۰ کیلوگرمی چای شکسته کلکته در فروشگاه کافه دلیوری

 

چای تولید شده در کشور سریلانکا را با نام چای سیلان(نامی که انگلیسیها در زمان استعمار برای سریلانکا گذاشته بودند)برای ما شناخته شده است.

چای شکسته سیلان زرین پیچ گوشتی سبز

بسته بندی ۱۰کیلوگرمی یکنوع چای شکسته سیلان در فروشگاه کافه دلیوری

 

با توجه به موضوع این مطلب بیشتر روی تفاوتهای کلی چای خارجی و ایرانی تمرکز خواهیم کرد و از کنار این اسامی با اشاره ای گذرا عبور میکنیم ، اگر به دانستن اسامی انواع چای خارجی علاقه دارید مطالعه مطلب و دیدن فیلم آموزشی اسم انواع چای سیاه خارجی خالی از لطف نیست.

چای خارجی چند نوع دارد؟

استانداردهای زیادی برای دسته بندی انواع چای از جمله چای های خارجی ای که در کشورهای ذکر شده تولید میشوند در دنیا وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد.

در اینجا به سه نوع از آنها اشاره میکنیم:

دسته بندی چای خارجی بر اساس رنگ چای خشک:

  • چای سفید
  • چای سبز
  • چای سیاه
  • چای پوئر
  • چای اولانگ

ممکن است تا به حال نام چای گوئر ، اولانگ یا چای سفید کمتر گوش شما آشنا بیاید در مطلب راهنمای خرید انواع چای در ایران به معرفی این ۳ نوع چای پرداخته ایم که در صورت تمایل میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.

دسته بندی بر اساس سایز:

  • چای قلم
  • چای شکسته
  • چای باروتی
  • چای کله مورچه

 

چای شکسته کلکته

یک نمونه چای شکسته کلکته در فروشگاه کافه دلیوری

چای شکسته سیلان

یک نمونه چای شکسته سیلان در فروشگاه کافه دلیوری

 

تصویر چای کله مورچه کنیا

یک نمونه چای کله مورچه کنیا در فروشگاه کافه دلیوری

 

دسته بندی بر اساس سیستم OP:

  • OP
  • FOP
  • GFOP
  • TGFOP
  • FTGFOP
  • BOP
  • FBOP

*اگر این کلمات برای شما آشنا نیست یا علاقه مند هستید با مفهموم این حروف آشنا شوید حتما نگاهی به جدولهای مطلب تفاوت چای قلم و شکسته بیندازید.

چای شکسته کلکته شهرام

یک نوع چای شکسته کلکته از نوع TGFOP

چای شکسته سیلان TGFBOP

یک نوع چای شکسته سیلان از نوع TGFBOP

 

 

چای خارجی در چه فصلهایی برداشت میشود:

با توجه با اینکه چای خارجی موجود در بازار ایران در کشورهای متفاوتی تولید میشود این عدد از ۲ تا ۴ بار برداشت متغیر است.

با گفته وبسایت TEA101|TEABOX در هندوستان در فصلهای بهار،تابستان،پاییز و زمستان برداشت چای صورت میگیرد.

اما برداشت چای در کشورهای نام برده شده در فصلهای بهار و تابستان حتما انجام میشود.

تا اینجا متوجه شدیم که منظور از چای ایرانی و خارجی چیست و بطور مختصر با انواع و شرایط تولید و کشورهای تولیدکننده آنها آشنا شدیم.

تمام مطالبی که تا اینجا به آنها اشاره شد بخشی از تفاوتهای میان چای ایرانی و خارجی بحساب میایند.

در ادامه مطلب به ادامه تفاوتهای چای ایرانی و خارجی خواهیم پرداخت.

واقعیت این است که اگر بخواهیم یک حکم کلی درباره تفاوت رنگ چای ایرانی و خارجی بعد از دم شدن بدهیم شاید کار دقیقی نباشد و بهتر اینست که هر نوع چای را با چای دسته بندی خودش مقایسه کنیم و تفاوتها را ببینیم.

بعنوان مثال چای شکسته لاهیجان را با چای شکسته کلکته یا چای شکسته سیلان یا کنیا مقایسه کنیم و تفاوت دو نوع چای ایرانی و خارجی را ببنیم.

به دلیل اینکه این نوع مقایسه باعث طولانی شدن بیش از حد این مطلب شود و از حوصله شما خارج باشد به این نوع بررسی مورد به مورد به تدریج درمطالب دیگر فروشگاه کافه دلیوری خواهیم پرداخت.

مطالبی که میتواند به شما برای بررسی مورد به مورد کمک کننده باشد به ترتیب زیر است:

تفاوت چای قلم و شکسته چیست؟

چای سیلان و کلکته چه تفاوتهایی دارند؟

فیلم میزان رنگ دهی چای شکسته لاهیجان

معرفی ۳ نوع چای سیاه لاهیجان

پس در ادامه به تفاوتهای کلی و اساسی چای ایرانی و خارجی میپردازیم.

 

فیلم تفاوت چای ایرانی و خارجی

 

متن فیلم آموزشی تفاوتهای چای ایرانی و خارجی

درود فراوان

در تکمیل مطلب تفاوتهای چای ایرانی و خارجی در این فیلم میخوام شما رو با چند نوع چای خارجی و ایرانی از نزدیک آشنا کنم.

بریم باهم ببینیم.

اول از چای های ایرانی شروع میکنیم این چای رو که ملاحظه میکنید چای شکسته لاهیجان کشت بهار پارسال هست.چای بعدی چای باروتی لاهیجان هست.اینم که از همه درشتتره چای قلم لاهیجانه

میریم سراغ چای های خارجی: این چای شکسته سیلان هست که محصول کشور سریلانکاست.این یکی چای شکسته کلکته هست که محصول کشور هندوستان و منطقه آسامه و در آخر این چای کله مورچه هست که در کشور کنیا تولید شده.

خب حالا بریم رنگ چند نمونه از این چای هارو هم باهم ببینیم تا متوجه تفاوت رنگ  چند نمونه چای ایرانی و خارجی هم بشید.

این رنگ چای باروتی لاهیجانه

این یکی رنگ چای شکسته سیلانه

و این یکی هم رنگ چای کله مورچه هست.

همه این چای ها به یک مدت زمان دم کشیدن.

امیدوارم این فیلم براتون مفید بوده باشه.

اگر سوالی در زمینه چای داشتید یا برای خرید چای برای خانه،شرکت یا کافی شاپتون مشورت خواستید من و همکارانم بصورت رایگان از طریق شماره هایی که آخر این فیلم براتون قرار میدم پاسخگوی شما هستیم.

با کافه دلیوری همراه باشید.بدرود.

پایان

اگر قصد خرید یا دریافت اطلاعات رایگان بیشتر در مورد انواع چای ایرانی و خارجی را دارید  میتوانید ۰۹۲۱۲۳۶۳۱۲۱ را لمس کنید یا از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید.

تفاوت چای ایرانی و خارجی در رنگ دهی:

بطور کلی چای ایرانی به کمرنگ بودن و چای خارجی به پررنگ بودن میان طرفداران چای در ایران شناخته شده است.

بعنوان مثال شاید شما هم از آن دسته عزیزانی باشید که وقتی میخواهید چای پررنگی داشته باشید مقداری چای خارجی با چای ایرانی مخلوط میکنید یا از چای خارجی به تنهایی استفاده میکنید.

این باور تا حدودی درست به نظر میاید اما باز هم باید به این نکته توجه کنید که حکم کلی دادن کار دقیقی نیست.

بعنوان مثال چای قلم سیلان به نسبت چای باروتی لاهیجان احتمالا رنگ کمتری خواهد داشت.

  • به این دلیل از کلمه احتمالا استفاده کردیم که پاسخ این سوال بسته به اینکه کدام برگ چای و در کدام فصل در تهیه چای خشک استفاده شده و موارد دیگری از این دست متفاوت است.

رنگ چای خارجی سیلان شکسته

رنگ چای خارجی شکسته سیلان

 

چای شکسته لاهیجانرنگ چای شکسته لاهیجان

 

تفاوت چای ایرانی و خارجی در عطر طبیعی چای:

اشتباه نکنید! منظور از عطر چای در اینجا چای عطری نیست. چای عطری به چای ای گفته میشود که با یک اسانس طبیعی(مانند هل، دارچین و ….)  یا غیرطبیعی خوراکی مخلوط شده باشد.

بعنوان نمونه برای اسانسهای غیرطبیعی میتوان از عطر برگاموت نام برد. اگرچه این طعم دهنده معطر بصورت طبیعی هم مورد استفاده قرار میگیرد اما بدلیل قیمت بالا معمولا از اسانس غیرطبیعی آن استفاده میشود.

برگهای خشک چای اگر بطور مداوم در مجاورت هوا قرار نگرفته باشند عطری خاص دارند که بسته به نوع برگ چای انتخاب شده و فصل برداشت آن برگ و … متفاوت است.

چای ایرانی بهاره به نسبت تعدادی از انواع چای خارجی عطر بهتر و قویتری دارد.

یا بطور مثال چای شکسته سیلان FBOP عطر قوی،تلخ و بسیار خوشایندی دارد که اگر با چای شکسته لاهیجان مقایسه کنیم شاید بیشتر مورد پسند مصرف کننده قرار گیرد.

اگر بخواهید تفاوت عطر چای خارجی و ایرانی را تشخیص دهید ۲ راه به شما پیشنهاد میکنیم:

  • هنگامی که درب ظرف محتوی چای به مدت طولانی مثلا دو الی ۳ روز بسته بوده آن را باز کنید و بو بکشید.رایحه اصیل چای به وضوح قابل تشخیص است.
  • هنگامی که چای را در قوری ریخته اید و روی آن آبجوش میریزید عطر چای آزاد شده را بو کنید.

تفاوت چای ایرانی و خارجی در مدت زمان دم کشیدن:

چای ایرانی عموما چای دیردم تری به نسبت چای خارجی است. معنی این حرف اینست که چای ایرانی از زمانیکه چای را داخل قوری میریزید و به آن آب جوش اضافه میکنید سپس درب قوری را گذاشته و روی کتری قرار میدهید تا وقتی که خامی چای گرفته شود و عطر و طعم چای به بهترین حالت خود برسد مدت زمان بیشتری به نسبت چای خارجی طول خواهد کشید.

تفاوت طعم چای ایرانی و چای خارجی

چای خارجی و چای ایرانی از نظر طعم معمولا باهم بسیار متفاوت هستند و این تفاوت ممکن است به ذائقه عده ای خوش بیاید و برای عده ای کاملا برعکس باشد.

تنها راه درک این تفاوت چشیدن و امتحان کردن چای است. پیشنهاد میکینم یکبار چای قلم لاهیجان یا فومن را با چای قلم مشابه خارجی مثلا چای قلم سیلان امتحان کنید و ببینید ذائقه شما با کدام سازگارتر است.

به این دلیل چای قلم را از هر دو نوع خارجی و ایرانی پیشنهاد دادیم که طعم قویتری دارند و میتوانید کاملا طعم آنها هنگام نوش جان کردن  احساس کنید.

 

تفاوت قمیت چای ایرانی و چای خارجی:

تقریبا همیشه در بازار(حداقل در مدت ۷ سالی که ما در فروشگاه کافه دلیوری در زمینه فروش چای فعالیت میکنیم) چای ایرانی از چای خارجی ارزانتر بوده است.

به ۲ دلیل از دلایل تفاوت قیمت چای ایرانی و چای خارجی اشاره میکنیم:

  • چای خارجی قیمت تمام شده بیشتری دارد به علت مواردی مانند: هزینه های گمرکی،حمل و نقل،بالا بودن نرخ ارز و …..
  • چای خارجی تقاضای بیشتری دارد.

تا اینجا به معرفی کلی چای ایرانی و خارجی همچنین تفاوتهای چای ایرانی و خارجی پرداختیم. در ادامه به برخی باورهای رایج در مورد این دو نوع چای میپردازیم و درست یا غلط بودن آنها را بررسی میکنیم.

باورهای رایج در مورد تفاوت چای ایرانی و خارجی:

به چای خارجی رنگ افزوده میشود.

این باور بعلت اینکه چای خارجی عموما رنگ بیشتری نسبت به چای ایرانی پس از دم کشیدن دارد رایج است.

چای نیز مانند سایر موادغذایی و یا بصورت عمومی تر کلیه محصولات یا حتی خدمات روشهایی برای تقلب دارد.

متاسفانه هستند افراد سودجویی که از ناآگاهی مشتری سوءاستفاده میکنند و به روشهای مختلف تقلب میکنند.

چای خارجی باشد یا ایرانی افراد متقلب میتوانند در آن تقلب کنند و این مساله هیچ ارتباطی به خارجی یا ایرانی بودن چای ندارد.

روشی ساده برای تشخیص اینکه به چای رنگ افزوده شده یا خیر وجود دارد که میتوانید در مطلبی تحت عنوان تشخیص چای اصل از آن مطلع شوید.

پس این باور که چون چای خارجی رنگ زیادی دارد به آن رنگ اضافه شده، غلط است.

میزان رنگ بالای چای به عواملی زیادی از جمله: منطقه ای که چای در آن بعمل آمده،روشهای استفاده شده برای بعمل آوری چای،مدت زمان خشک کردن چای،سایز برگهای چای و مواردی از این دست بستگی دارد.

 

چای زود دم تقلبی است

باور دیگری که به یکی از تفاوتهای چای ایرانی و خارجی اشاره دارد تقلبی بودن چای بعلت زوددم بودن آن است.

در اینجا  بازهم این مساله را رد نمیکنیم که استفاده از مواد افزودنی بدون اطلاع مشتری توسط افراد متقلب ممکن است باعث زود دمتر شدن چای شود اما نمیتوانیم بگوییم چون چای زود دم است پس تقلبیست و هر چای دیردمی چایی اصیل است.

نتیجه میگیریم که این باور هم که به تفاوت چای ایرانی و خارجی نسبت میدهند باوری غلط است.

مدت زمان دم کشیدن چای هم مانند رنگ آن به عوامل زیادی بستگی دارد که مهمترین آن سایز چای است.

هر چه چای ریزتر باشد پررنگتر و زوددم تر است.

 

چای ایرانی چای بی کیفیت است!

عده ای از دوستداران چای پررنگ یا عزیزانی که به هر دلیل عطر و طعم چای ایرانی با ذائقه آنها سازگار نیست ممکن است این باور را داشته باشند که چون چای ایرانی عموما چای کمرنگی است(باز هم تاکید میکنیم که این مساله را باید موردی بررسی کرد)

پس چای بی کیفیتی است.

این باور هم مانند بیشتر باورهای رایج پایه و اساس درستی ندارد و صرفا یک بر اساس سلیقه افراد ساخته و پرداخته شده است.

چای ایرانی اصیل و بدون تقلب یک چای باکیفیت است و این تفاوتها ریشه در موارد دیگری دارد که برخی از آنها را بالاتر گفتیم.

دیدیم که بیشتر این باورها بی پایه و اساس هستند و بیشتر به سلیقه و ذائقه افراد مربوط میشوند تا واقعیت.

در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که اگر دو نوع چای باهم تفاوتهایی دارند این مساله کاملا طبیعی است و انتخاب هر یک از آنها کاملا به محل استفاده و ذائقه بستگی دارد البته در صورتیکه تقلبی در آنها صورت نگرفته باشد.

امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد و با دانستن تفاوتهای چای ایرانی و خارجی بتوانید انتخابی آگاهانه داشته باشید.

در صورتیکه برای خرید چای نیازمند راهنمایی یا مشاوره بودید همکاران ما در واحد مشتریان بصورت کاملا رایگان در خدمت شما خواهند بود.

راههای ارتباطی ما:

واتساپ 

۰۹۲۱۲۳۶۳۱۲۱

 

 

 

 

 

تفاوت چای قلم و شکسته چیست؟[فیلم+تصویر+متن]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
بستن

سبد خرید

بستن

لیست علاقه مندی ها

به تازگی بازدید شده

بستن

از اینکه شما را اینجا میبینم خیلی خوشحالم !

رمز عبور به آدرس ایمیل شما ارسال می شود.

داده های شخصی شما برای پشتیبانی از تجربه شما در این وب سایت، برای مدیریت دسترسی به حساب کاربری شما و برای اهداف دیگری که در ما شرح داده شده استفاده می شود سیاست حفظ حریم خصوصی.

در حال حاضر یک حساب کاربری دارید؟

بستن

دسته‌بندی‌ها